fredag 20. november 2009

Tenn lys!

Portveien 2 er et viktig barndomsminne for de aller fleste på min alder. Barnetvserien viste varme, omtanke og kommuniserte med barna på en fin måte. Eli Rygh var lenge alle barnas barnetvmamma. I 1988 skrev Eyvind Skeie sangen "Tenn lys" for serien. Portveien 2 var dette året NRKs julesending. Sangen er en adventssang og formidler et budskap om fred, forsoning og om kjærlighet.

Det diskuteres ofte i mediene om hvor vidt vi skal beholde den kristne paragrafen i skole og barnehage, hvor stor del av religionsundervisningen kristendommen skal ha og om barna skal gå i kirken før jul. Min mening er at det kristne julebudskapet har noe å si for dagens hektiske samfunn. Enten man er troende eller ei. Selv er jeg skeptisk til forkynnelse i skolen og barnehagen, men jeg mener at barn skal få vite hvorfor vi feirer høytider som jul og påske. Barn som kommer fra andre kulturer kan også ha godt av å lære hva norske tradisjoner er bygget på.


For å ta juleevangeliet i en litt annen versjon:

En 14 år gammel jente blir gravid utenfor ekteskapet. På denne tid var dette forbundet med stor skam og konsekvensene kunne i verste fall være en dødsdom. Josef, hennes forlovede, trodde på henne da hun sa at sønnen hun bar på var en gave fra Gud. Han bestemte seg for å ta vare på både Maria og barnet hun bar på. Barnet skulle han oppdra som om det var hans eget.

Som høygravid opplevde Maria å ikke finne et velegnet sted for å føde barnet sitt. Alle herberger var fulle. Til slutt fant de en gammel stall der de kunne hvile og etterhvert ble lille Jesus født. Budskapet spredte seg til hele verden. Fattig og rik, ung og gammel, mann og kvinne ble forent denne natten for å se barnet som skulle bringe kjærlighet og håp til verden.

Jeg tror dagens barn trenger denne historien

Uansett om man er troende eller ikke. De vokser opp i en hektisk hverdag og blir tidlig opplært til at de skal være flinke og til å hevde seg. Mange takler ikke dette presset. Det rapporteres en økning av ungdom som sliter med sin psykiske helse.

Samtidig lever vi i en verden der menneskene ødelegger miljøet, kriger og gjør stygge ting mot hverandre. Fattigdom er fortsatt et stort problem.

Hva er alternativet?

Jeg jobbet en gang i en barnehage der den kristne julen var tabu å snakke om. Vi skulle ikke prakke på barna en tro. Greit nok. Jeg er fortsatt motstander av forkynnelse i barnehage og skole. Men vi fortalte likevel om fjøsnissen som fikk grøt hver jul. Barna fortalte henrykt om nissen som kom ned skorssteinen med julepakker i sekken. Er ikke dette også en tro? Og hvilke verdier formidler vi da? De verdiene som faktisk er fremtredende i dagens forbrukersamfunn. Kjøp-bruk-kast. Ikke fortvil. Nissen kommer med nye pakker neste år. Som om dere ikke har nok ting fra før...


Vel, jeg synes "Tenn lys" er sangen som dagens barn trenger. Jeg er glad Sing Sang har valgt å legge denne sangen inn i bunken sin. Se denne vakre filmsnutten og nyt!

3 kommentarer:

  1. Klappe klappe:) Å snakke om juleevangeliet synes jeg er fint jeg.For min del er jesu fødsel langt mer realistisk enn nissen;) Likte den nye versjonen av juleevangeliet. Den skal jeg skrive ned og frorlenge litt og lese opp på juleavslutningen på Amathea:)

    SvarSlett
  2. det ble en r for mye men pytt sann:)

    SvarSlett
  3. Har ikke hørt om Amathea før nå. Og et søk på Google gjorde meg klokere - så bra! Liker juleevangeliet ditt Line:))

    SvarSlett

Related Posts with Thumbnails