fredag 7. mai 2010

La oss tenke på alle disse små

Et bilde sier mer enn tusen ord. Første gang jeg så dette bildet tenkte jeg på alle de uskyldige menneskene der ute som blir utsatt for familievold. De siste ukers medieoppslag har vist oss en virkelighet som er vanskelig å fatte. At noen dreper i seg selv er grusomt, men at foreldre dreper sine barn for å hevne seg på eksen gjør nok ekstra inntrykk på oss.

For hvilke mennesker gjør slike ting? De aller fleste av oss tar avstand fra alle former fra vold og heldigvis kan vi si. Men vet vi som samfunn nok om reaksjoner knyttet til overgrep og vold? Dessverre er det fortsatt mange barn som ikke fanges opp. De lever i et konstant helvete. Voldsutøveren er et tverrsnitt av befolkningen. De kan fungere fint både i jobb og sosialt. Ofrene deres derimot kan utvikle psykiske problemer og videre kan problemer som alkoholisme, angst, depresjoner og traumereaksjoner påvirke offerets atferd. Faktisk kan slike naturlig reaksjoner på krenkelser gjøre det lettere for den som krenker.

Moderne forskning viser nemlig at det ikke er en selvfølge at ofre for mishandling blir trodd. Helga Eggebø, sosiolog og forsker ved UIB, står bak denne forskningen. Det samme gjør Yngvil Grøvdal, ved Senter for Vold og Traumatisk Stress. Det viser seg at offeret kan ha problemer med å bli trodd dersom man er for passiv. Det forventes at du handler og kommer deg ut av situasjonen dersom du opplever vold av ektefellen. Det de færreste vet om er en psykiske hjernevaskingen overgriper utfører mot offeret. Samtidig viser også forskningen at det andre ytterpunktet - det sinte og aggressive offeret - også har vanskelig for å bli trodd. Da er det enkelt for overgriper å legge all skyld på vedkommende. Disse møter ofte motgang hos politiet.

Mishandling ikke alltid er snakk om synlige bevis. Psykisk vold forekommer også. Dette er sterkt undervurdert.

Ikke lukk øynene. Virkeligheten er ikke alltid som den ser ut som. La oss ikke bare ta avstand fra vold, for det er jo enkelt, men vi må også erkjenne at voldsutøveren kan være en du kjenner og kanskje til og med er glad i. At dersom sannheten kommer frem må du rekonstruere hele din oppfatning av dette mennesket.

Jeg håper alle får en fin helg og at dere koser dere med venner og familie. Husk alltid at det er noen der ute som sliter og som vi må ta vare på.

Foto: Line Emilie Sundqvist Gjørtz 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts with Thumbnails